ViRGÜL KABUKLUBiTi
ViRGÜLKABUKLUBiTi Lepidosaphes ulmi
Tanımı ve Yaşayışı:
Ergin dişi bireyler virgül şeklinde 2-3.3 mm uzunluğunda grimsi kahverengi bir kabukla kaplıdır.
Yumurtadan yeni çıkmış olan larva, şeffaf, beyaz renkte ve hareketlidir.
Kısa bir süre bitki üzerinde dolaştıktan sonra, ana kabuğunun çevresinde veya uygun buldukları yere hortumlarını bitki dokusuna sokarak beslenmeye başlar ve kendilerini buraya tespit ederler.
Kışı, yumurta halinde dişi kabuğunun altında geçirir.
İlkbaharda 1. döle ait ilk hareketli larva çıkışı nisan sonu-mayıs başlarında elma ağaçlarında çiçek taç yapraklarının ¾‟ü döküldüğü zaman olur.
Zarar şekli:
Hortumlarını bitki dokusuna sokup kendilerini tespit ettikten sonra dal, yaprak, meyve sapı ve meyve, hatta gövdeye kadar yerleşip bitki özsuyunu emerek zararlı olurlar.
Bir taraftan bitki özsuyu ile beslenirken diğer taraftan da bitki için zehirli madde salgılarlar.
Kontrol altına alınmadığı ve yoğunluğun çok fazla olduğu yerlerde ağaçları ve fidanları kurutabilirler.
Meyve üzerine yerleşenler meyvenin gelişmesini engeller, kalitesinin düşmesine neden olur.
Zararlı olduğu bitkiler:
Elma, armut, şeftali, kayısı, iğde, ceviz, fındık, karaağaç, söğüt, asma ve kavak.
Mücadele yöntemleri:
Kültürel Önlemler:
Kışın zararlı ile fazla bulaşık dallar budanarak bahçeden uzaklaştırılmalıdır.MÜCADELE tavsiyeleri için bizimle iletişime geçiniz.