• https://api.whatsapp.com/send?phone=+905317354898
  • https://www.twitter.com/@hateksantarim
  • https://www.instagram.com/hateksantarim.ilaclama

Unlu Bit

Unlu Bit




Gözle görülür unlu bitlerin mumlu liflerle kaplı olması, onları kimyasal uygulamarla kontrol altında tutmayı zor hale getirir. Tüm dünyada nemli ve ılık iklimin oluğu yerlerde görülürler ve bitki özsuyu ile beslenerek sebze, meyve ve süs bitkilerinden oluşan geniş bir yelpazede zarar verici olarak değerlendilirler.




Zararı

Unlu bitler, yaprak düğümlerinde ve saplarda beyaz kabarık mum oluştururlar. Aynı zamanda bitki özsuyunu emerler. Absorbe ettikleri şeker fazlası salgı balı olarak salgılanır, yaprakları sapları ve meyveleri yapışkan yapar. Salgı balı üzerinde oluşan küf siyahımsı bir görünüş verir ve fotosentesizi etkiler. Yapışkan ve zarar görmüş bitkiler ve meyveler pazarlanamaz duruma gelir. Şiddetli istila bitki sağlığını ve gelişimini azaltır ve solmaya neden olur.

Açıklama ve yaşam döngüsü

Unlu bitler eşey olarak çift biçimlidir, yani erkeklerin görünümü dişilerin görünümünden farklıdır. Erkekler minik yaban arısı gibi uçan böceklerdir ve bitkide çok nadir görülür. Dişi unlu bitler bitkilerin salkım, dal sap arasındaki köşeler ve boştaki kabuk altı gibi korumalı olan bölümlerinde birlikte yaşama eğilimindedirler. Buralar beyaz mumsu salgı ile kaplanır. Bir dişi pamuksu keselere 300 ile 500 arasında yumurta bırakabilir. Yumurtaları bıraktıktan sonra, ki bu 5-10 gün sürer, dişi unlu bit ölür. Genç böcekler, çoğunlukla hareketlidir, uygun besin bölgeleri bulabilmek için dağılırlar. 3 nimf aşaması vardır. Yaşam döngüsü uzunluğu sıcaklığa bağlıdır ve 18°C'da 90 gün ve 30°C'da 30 gün süre